Několik rad
Výběr
Pojďme se nejdříve zaměřit na výběr vhodného vína. Někdo má rád víno hladé, někdo potřebuje ke štěstí nádech dubu a jiný si zas potrpí na silně dubový archiv. Osobitnou skupinou jsou, ti, kterým jde především o obsah akloholu a jeho co možná nejvyšší hodnoty, nehledě na chuť ci kvalitu. Kdo ovšem touží víno vychutnávat, raději sáhne po kvalitě. Na různé příležitosti je vhodnější jiný typ vína. Například na party plnou lidí přichystáme spíše větší množství mladého kvalitního vína, což nás ekonomicky nezruinuje, chuťové buňky návštěvníků ale zůstanou uspokojeny. Jiná je situace v případě večírku dobrých přátel či večeře se šéfem, v tomto případě zvolíme raději něco archivního. S nákupem není vhodné čekat do posledního dne, vína, především archivní, by po převozu měla několik dnů odpočívat. Například u Gran Reservy se doporučuje po převozu až 15 dnů klidu.
Skladování
Chcete-li víno uchovat po delší dobu, ideální je temný prostor se stálou teplotou 12 °C a vlhkostí 75%. Těchto podmínek nedosáhne každý, snažte se tedy, aby místo bylo temné a chladnější. Správně uskladněné víno vydrží i několik let, ovšem neplatí "čím déle skladováno, tím lepší" - toto se týká pouze archivních vín vhodných k dlouhodobému skladování, většinu vín je nutno skonzumovat v horizontu několika let.
Konzumace
Tomuto bodu věnujte zvýšenou pozornost, často se totiž opomíjí. Nevhodnou teplotou či příliš rychlou konzumací totiž můžete chuť vína úplně pokazit. V následující tabulce si ukážeme správnou teplotu pro ten který druh vína:
Šumivé víno: 4 - 6 °C
Bílé víno: 6 - 9 °C
Růžové víno: 9 - 12 °C
Červené víno: 12 - 14 °C
Archivní víno: 16 - 18 °C
Bílé víno a sekt je dobré dát chladit den předem. Rozhodně není dobré chlazení v mrazáku, či přihřívání v mikrovlnce. Červené víno si zaslouží delikátní zacházení. Zbytečně prudké pohyby v něm mohou rozvířit sediment, který je jinak přirozeným jevem a vyskytuje se pouze u kvalitních vín. Otevírat by se mělo minimálně hodinu předem, u archivních vín to platí dvojnásob. Zkuste ochutnat archivní víno ihned po otevření a poté hodinu až dvě později, budete překvapeni, jak výrazně se provzdušněním změní vůně i chuť vína k lepšímu. Velmi vhodné je přelití do skleněné karafy. Věřte, že se Vám za tento přístup víno odvděčí. Při otvírání použijte pokud možno kvalitní vývrtku, aby se korek nevydrolil zpět do láhve. Vinaři obvykle nikdy nevyprazdňují celou láhev, vždy, s ohledem na případné sedimenty, ponechají malé množství vína v láhvi. Ja ovšem toto nepraktikuji, sedimenty mi nikdy nevadily, pro ostatní platí - nechat část vína v lahvi nebo přelít do karafy.
Obecně platí, že bílá vína se hodí více k rybám a a mořským korýšům, červená zase k masům. Nenechte si však nic diktovat, Vaším pánem budiž Vaše chuť!